Anàlisi urgent i telegràfica del sondeig del CEO sobre el debat de política general

PeixGranPetit

Si avui se celebressin eleccions al Parlament, segons l’últim sondeig del CEO, ERC seria la força més votada, superant CiU per un marge escàs, que oscil·laria entre el mig i els quatre punts. Ambdues forces recollirien la meitat dels vots, tant en un escenari de forta desmobilització (deu punts menys que fa un any), com en un que repetís la participació de 2012 (67%). A continuació se situarien tres forces, Ciutadans, PSC i ICV, separades per menys de quatre punts percentuals, el que no permetria estimar la posició final de cadascuna d’elles. Finalment, el PP quedaria despenjat d’aquest segon grup, en un claríssim sisè lloc, només per davant de les CUP.

 Estimació de vot i resultats convocatòria 2012 (en % sobre vot) 

Sin título

ERC podria créixer en deu punts respecte del resultat de fa un any, principalment per la fortalesa del seu propi vot (té una taxa de fidelitat del 80%) i per l’atracció de vot aliè, principalment de CiU (al voltant de 240.000 sufragis). El transvasament de vot als republicans és el que fa baixar el vot de CiU (vuit punts). La fidelitat del vot nacionalista se situa al 55% i manté una reserva d’indecisos de 145.000, susceptibles de mobilitzar (o de transvasar als republicans?).

Ciutadans se situa en tercer lloc gràcies a la fidelitat dels seus votants de 2012 (77%) i a l’atracció de vot d’altres opcions, principalment del PP (li transvasa el 22% del seu vot de 2012, més de cent mil sufragis). El PSC podria quedar cinquè, sobretot en una conjuntura més abstencionista. Els socialistes només aguantarien el 44% del vot de 2012, tot transvasant-ne una quarta part a diverses forces (ERC, ICV, Ciutadans i CiU). ICV-EUiA podria mantenir el seu vot de fa un any, tot i que mostra una taxa de fidelitat no gaire alta (63%). El PP només mantindria el 45% del vot de 2012, de manera que podria baixar a la sisena plaça. Un de cada cinc votants populars de fa un any ara optarien per Ciutadans. Finalment, les CUP es mantindria gràcies a la fidelitat del seu vot (72%) i a l’atracció d’antics votants d’ICV i d’opcions minoritàries.

L’escenari resultant és molt similar al publicat per El Periódico el juny i La Vanguardia a principis de mes. En conjunt, les forces “tradicionals” del sistema, les que l’han dominat els darrers trenta anys, mostren unes dificultats enormes per mantenir el seu suport de 2012, mentre que els partits històricament “petits” aguanten millor i, més important, són capaços d’arrencar suports dels “grans” en quantitats significatives. En aquest sentit, es produeixen dos moviments coincidents de “gran” a “petit” en els blocs definits per l’eix de pertinença. Al bloc nacionalista català, ERC guanyaria una porció important de vot de CiU, seguint una lògica que ja es va iniciar el 2012. D’altra banda, al bloc espanyolista, la preeminència tradicional del PP s’afebliria fins a desaparèixer en contra de Ciutadans, que podria erigir-se en el representant primer d’aquest espai. En tots dos casos, la relació de 2 a 1 entre “grans” i “petits” registrada el 2012 donaria pas a una relació d’igual a igual.

Finalment, cal assenyalar que l’enquesta (de 800 entrevistes telefòniques, amb un marge d’error de +3,47) es va realitzar en el marc del debat de política general i que falten teòricament tres anys per a les properes eleccions al Parlament.

*Els percentatges són el punt mig de diversos escenaris, generats en funció del capteniment dels indecisos i els abstencionistes amb intenció de vot.

Fotografia: UNURTH.COM

Barcelona, 1971. Politòleg, llicenciat per l’Autònoma (1995). Format com investigador a l’Institut de Ciències Polítiques i Socials. Professor de Participació Política a l’Autònoma i de Ciència Política i Anàlisi Electoral a la UB. Col·laboro a Ràdio 4 i COM Ràdio. Director de FRC Revista de Debat Polític de la Fundació Rafael Campalans. @obartomeus

4 comentaris

 1. YuriBCN escrigué:

  Tant s’ha transvasat que la terminologia “gran” i “petit” ja no té sentit, o potser ara els grans són petits (CiU menys) i els petits són grans (sobre tot ERC)!

  El fet, es realitzin aquestes xifres en una contesa electoral o no, és que l’escena política està canviada per sempre més. No sembla que tornarà a ser ‘com abans’ mai més.

 2. Gemma Rubio Mayol escrigué:

  En aquesta com d’altres enquestes només es tenen en compte les actuals foacions polítiques amb representació parlamentària. Quin paper jugaríen noves formacions com Procés Constituent o NovaEsquerra Catalana, o dd’altres ja existents com Solidaritat..?

 3. Isma escrigué:

  Sense voler desanimar ningú, que ICV, PP i PSC perdin aquesta barbaritat de suport (i, pressuntament -aquesta paraula que està tan de moda- vots i escons) i que Ciutadans només augmenti 4 punts… home, home, home. Clar que l’Arturet també havia de guanyar per majoria absoluta els comicis anteriors… entenc que les enquestes mostren tendències… però home, una miqueta de seriositat.

Fes un comentari