Primàries republicanes: Iowa, cap sorpresa

Les enquestes no han fallat i els caucus d’Iowa han complert l’escenari que s’havia dibuixat les dues últimes setmanes. Empat entre Romney i Santorum amb un 24,5% dels vots, i Paul aguantant amb un 21,4%, el doble que el 2008. Tots tres aconsegueixen 7 delegats de cara la convenció del partit.

El quart en discòrdia, Gingrich, no ha arribat ni tant sols al 15% -s’ha quedat en un 13,3%- i no ha complert les expectatives, l’objectiu principal de les primàries d’ahir. Rick Perry, amb un 10,3%, i Michel Bachmann, amb un 5%, és probable que recullin veles i esperin al seu torn el 2016.

Tot plegat indica que podem estar davant d’unes primàries curtes on Romney aconsegueixi ser candidat fins i tot abans del Super Tuesday -primàries a Alaska, Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont i Virginia- del proper 6 de març. El calendari li és més favorable que mai.

New Hampshire és territori Romney, així que la única possibilitat de que això s’allargui és que Santorum, Paul o Gingrich aconsegueixin un resultat decent a Florida o Carolina del Sud el proper 31 de gener. Dels tres, el que té el seu moment és Santorum. Els propers dies passarà a ser la “Big story” als media i això el col·loca en millor posició que els dos anteriors.

Per tant, el que ens queda per veure els propers dies és si això es converteix en una cursa de dos aspirants, amb Santorum aconseguint endorsements i desgastant Romney quan arribin els primers estats del Sud, o bé si la història acabarà abans del que la majoria preveien.

Fotografia: POLITICO.

Barcelona, 1983. Politòleg. Fa uns tres anys que dono voltes dins del món de la comunicació política, més per supervivència que per convicció. Diguem-ne que sóc més de fons que de formes, i que precisament per això la meva carrera política va acabar abans de començar. En quant a ideologia sóc molt del parer d’en Joan Fuster: “Ningú no té idees ‘pròpies’, en tot cas en té algunes de ‘fixes’.” I anar fent. @erovira

2 comentaris

  1. Laia escrigué:

    Un dia podríeu explicar el funcionament de les primàries als EUA, política per a ignorants (com jo) #suggeriment

  2. Edgar Rovira escrigué:

    Doncs també tens raó. La setmana que ve -o quan hi hagi una mica de calma- ho expliquem.

Fes un comentari